Илиян Любомиров

Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Израства и получава средното си образование в немска гимназия в столицата, а след това заминава за Берлин, за да следва политология.

През 2012 г. създава литературния проект „Letters of flesh” и започва да подписва своите текстове под псевдонима Августин Господинов. През 2014 г. печели първи награди на фестивалите София: Поетики и Alter Native в Пловдив. През 2015 г. става лауреат на 43-тото издание на фестивала за дебютна литература „Южна пролет” в град Хасково с поетичната си книга „Нощта е действие”. За нея получава и номинации за най-престижната поетична награда в България „Иван Николов”, както и за наградата на Литературен клуб „Перото” за развитие на литературния контекст в България.

Негови стихотворения са публикувани в Литературен вестник, Открита литература, списание Страница, Liternet, Кlaxon Press Journal, списание Море и други, както и в редица списания за литература във Великобритания, сред които Rаceme magazine и Modern Poetry in Translation. Превеждан и издаван на английски, немски, испански, френски, иврит. През 2016 г. съвместно с Ирена Иванова, Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов създава Творческа Академия „Валери Петров” и бива номиниран за Будител на годината.

Последните месеци Илиян посвещава на мобилната книжарница „Думи на 4 гуми“, с която обикаля страната, за да популяризира съвременната българска литература.

Темите на Илиян Любомиров:

  • Мястото на съвременната поезия в учебната програма
  • Какво отличава съвременната поезия от вертикалната проза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *