Елка Стоянова

Елка Стоянова е родена на 1 октомври 1975 г. в Бургас. Юрист по образование и професия, но това ни най-малко не пречи на литературните и пристрастия. Запален читател, поет и писател.

През декември 2009 г. излиза дебютната ѝ книга със стихове „И крещя“. Следват поетичната книга „Anamnesis morbi“ (2014 г.) и сборникът разкази „Петъчни истории“ (2014 г.).

Публикува в периодични издания, в алманаси, литературни списания. Лауреат на литературни конкурси за стихове и проза. През 2011 г. печели конкурс за разказ, през 2012 г. получава приз от литературният конкурс Яворови дни.
През 2014 г. стихосбирката й „Anamnesis morbi“ печели поетичната награда на името на Христо Фотев на Годишния литературен преглед. Неколкократно е била член на журито на Националния конкурс „Петя Дубарова“.

Наричат я „майсторка на късия разказ“, а чувството и за хумор и самоирония и печели хиляди последователи на профила и във Фейсбук. Член на Дружество „Български писател“ – Бургас.

Темите на Елка Стоянова:

  • Еротиката в ренесансовата литературата – наивна или провокативна? Смели или неморални са творбите на Бокачо, Кохановски, Чосър?
  • Как Дон Кихот и Хамлет облякоха ризата на лудостта, за да заговорят на езика на нормалните и кое е общото между Сервантес и Шекспир?
  • Защо сонетите на Шекспир са писани сякаш за Дон Кихотовата Дулсинея и защо Волтер нарича Шекспир „пиян дивак“, а поезията му – „непристойна“?
  • Поетите на Ренесанса – защо и до днес са актуални и как повлияват върху мястото на жената в социума. Ренесансовата поезия – хвърленият камък срещу социалната изолация на жените от средните векове.

Поканете я във Вашия час от този линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *