Деси Нико

Деси Нико е родена в София през 1986 г. Завършва бакалавърска степен във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, след което записва магистратура по програма „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Автор е на статии с културна и социална насоченост, публикувани в различни онлайн медии.

Първият ѝ роман, озаглавен „Алиса и петък вечер“, излезе в края на 2016 г. Книгата разказва за търсенето и проблемите на младите хора, за изборите и зависимостите, с които се сблъскват тук и сега.

През 2017 г. Деси Нико спечели Националната награда за дебютна литература „Южна пролет“ в жанр „Проза“.

Темите на Деси Нико:

  • „Майстора и Маргарита“: Промяна в рамките на модернизма на установените модели за религия, добро и зло, престъпление и наказание, човек и общност (X клас)
  • Нови теми, наложени в световната литература вследствие на многобройните войни от първата половина на XX век: Поглед към „Поручик Бенц“ и „Осъдени души“ на Димитър Димов, творчеството на Ерих Мария Ремарк и американски автори (XII клас)
  • Съвременна българска проза: Призракът на социализма в най-новата българска литература и автори, при които той напълно отсъства (XII клас)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *