Десет съвета за писането от Диана Петрова

Финалист в десетия юбилеен конкурс за роман на корпорация „Развитие“ и носител на специална грамота „Бисерче вълшебно 2018“, Диана Петрова пише с еднаква лекота и майсторство както за възрастни, така и за деца. Писателската кариера на Диана започва с първата книга с приказки за осиновени деца в България „Двойната планета“. Следват бестселърите за деца „Мъдри приказки“ и „Приказки за цялото семейство“ (изд. „Софтпрес“). „Деветте кръга“ е четвъртият й роман след дебютния „Ана“, с който печели първото място за жена автор в поредицата „Гравитация“ на издателство „Изток-Запад“; „Синестезия“, който попадна в десетката на конкурса „Нов български роман“ на издателство „Сиела“; и „Лилит“, който се изучава като част от задължителната литература в Софийския университет. 

Преди време Диана сподели своите десет препоръки за извънкласно четене с последователите на „Писател назаем“. Днес споделяме с вас нейните десет правила за писане, публикувани в блога на издателство Софтпрес.

View this post on Instagram

Една нова рубрика, която мислех да пускам само в издателския ни блог, но реших, че е съветите на #ДианаПетрова са прекалено добри и заслужават по-широка публика. Ако следите публикациите ни във фейсбук, сигурно знаете, че Диана има четири романа, три детски книги, няколко литературни отличия и страст към експерименти както с жанровете, така и със сюжетитие. Автор, чието творчество предизвиква оживени дискусии. Помолихме я да сподели #10съвета за писането и на свой ред ги споделяме с вас ❤

A post shared by Softpress Publishing (@softpressbg) on

 

1. Не измисляйте предварително края на героите си. Ако го сторите, те никога няма да изглеждат като живи.

2. Пишете всеки ден поне по една страница, а когато не успеете да го направите, се чувствайте виновни, нервни и скандални.

3. Бъдете готови да пренаписвате, да изтривате, да редактирате и да го правите поне пет пъти след „финалния“ вариант.

4. Всеки от героите ви трябва да съдържа по нещо, с което още не сте приключили.

5. Дръжте се с любимите си герои така, сякаш ги мразите, а с незначителните – така, сякаш ги обичате.

6. Докато пишете, не разказвайте на никого за писанията си. Дори на психоаналитика си.

7. За да не се изплашите от обема, който ви предстои, напишете всичко, което ви падне, върху първата чернова. Истинската ви работа започва след това – когато трябва да редактирате този малоумен, разхвърлян посредствен и бездарен текст.

8. Направете си план и започнете да не го следвате.

9. Не изоставяйте текста повече от две седмици. Сторите ли го, има два варианта – да го зарежете или да напишете нова история.

10. Оставете си малко сили за след публикуването на текста, защото ако не вложите поне двайсет процента от целия си капацитет в реклама, единственият ви читател – това ще сте самите вие. Ако ще и да сте Байрон, Шекспир и Киплинг в едно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *