Гимназистите от цялата страна могат да поканят “Писател назаем” през новата учебна година

Най-големият сайт за книги в България “Аз чета” дава начало на програмата “Писател назаем” през учебната 2017/2018 година. Целта на проекта е ученици от поне 100 гимназиални класове в цялата страна да се срещнат със съвременни български автори и да “видят” учебната програма по литература по един нов, различен и модерен начин.

Всеки учител по литература или клас ще има възможност да покани съвременен български писател, който ще влезе в ролята на лектор и ще преподаде урок върху тема или автор от литературния канон, свързвайки го със съвременните ценности и процеси в обществото. В основата на програмата стои вярването, че съвместната работа на учители и писатели ще разшири хоризонтите и разбирането за литература на учениците, които ще получат възможност да се убедят, че “писател” не означава “черно бяла снимка в учебника”.

“Задължителната програма, огромният по обем материал и тежките изпити убиват желанието на учениците за четене и възможността на учителите да импровизират, да изпробват нови методи за обучение, да бъдат будители. Затова “Писател назаем” ще събере трите звена и ще се опита да събуди връзката между литературната класика и любовта към четенето”, казва Милена Ташева от екипа на “Аз чета”.

Част от мисията на книжния сайт е да покаже, че българските писатели са не просто живи, но и много от тях са личности, достойни за уважение, а произведенията им – в крак с емоционалните нужди на учениците. Това ще бъде пренесено и в реализацията на новата програма “Писател назаем”.

Сред авторите, потвърдили досега участие в инициативата, са Мария Донева, Радостина Ангелова, Александър Шпатов, Йорданка Белева, Александър Секулов, Илиян Любомиров, Елка Стоянова, Момчил Николов, Иван Ланджев, Александър Чобанов, Диана Петрова, Деси Нико, Веселина Седларска, Христо Раянов.

Подаването на заявки за гостуващи автори ще започне на 18 септември в сайта www.pisatelnazaem.com, а първите уроци ще се проведат след 15 октомври.

За целите на рамките на програмата “Аз чета” в партньорство с фондация “Детски книги” набира специален фонд, чрез който да бъдат финансирани пътуванията на писателите. “За нас е много важно трудът на добрите автори у нас да бъде наистина уважаван, затова те ще получават и хонорар за своите лекторски часове. Най-важното обаче е, че получаваме подкрепа от отговорни компании, за които каузата на грамотността и добрата литература не е чужда”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев.

Сред първите компании, които подкрепят кампанията, са ПроКредит Банк (България) ЕАД и технологичната компания Indeavr.

„ПроКредит Банк, като отговорна институция, заставаща зад непреходните ценности в живота, подкрепя инициативата на „Писател назаем“ да посети десетки училища из цялата страна и да представи българската литература като завладяваща тема. Вярваме, че всяко дете трябва да има възможност да се допре до магията на книгата, а най-добрият начин това да се случи е в лична среща със съвременни български автори“, казва Камелия Минева, Директор Бизнес отдел Големи предприятия в ПроКредит Банк (България) ЕАД.

След като бе анонсирана по време на връчването на националната награда “Хр. Г. Данов” в Пловдив, за първи път програмата “Писател назаем” ще бъде представена официално в Литературния кът на Алея на книгата София на 15 септември (петък) от 17:00 ч. В дискусия за важността от личните срещи на съвременните български автори с младите читатели ще се включи и писателката Диана Петрова.

“Писател назаем” е кампания на най-голямата специализирана медия за книги и четене в България “Аз чета”. Реализира се с финансовата подкрепа на ПроКредит Банк (България) ЕАД и Indeavr, както и с партньорството на фондация “Детски книги”, Международната награда на херцога на Единбург и Фондация “Глобални библиотеки – България”. Медийни партньори на инициативата са bTV, Terminal3.bg, BG OnAir ТВ, MamaNinja.bg и Az-Deteto.bg.

Ако искате да подкрепите инициативата, пишете ни на pokani@pisatelnazaem.com.

Един коментар за “Гимназистите от цялата страна могат да поканят “Писател назаем” през новата учебна година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *