Александър Секулов и Деси Нико с литературни отличия в Пловдив и Варна

Писателят Александър Секулов беше удостоен с наградата „Орфеев венец“ по време на официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“ във вторник вечер. Призът се присъжда за принос в българската поезия и е придружен с премия от 5000 лв. Шестнайсетото издание на фестивала започна с приветствия от името на министъра на културата Боил Банов и кмета на Пловдив Иван Тотев. „Аз чета“ е медиен партньор на „Пловдив чете“ 2018.

Деси Нико получава наградата си във Варна (снимка: Радио Варна)

Друго литературно отличие спечели още един член на писателския екип в кампанията „Писател назаем“. Деси Нико грабна трета награда на Четвъртия национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев 2018” с разказа си „Доведена“. Церемонията по награждаването се състоя в Арт салона на Радио Варна.

Младата авторка коментира постижението си:

Наградата е изненада за мен, тъй като разказът „Доведена“ е един от първите ми опити в кратките литературни форми. От дете все се хвърлям да пиша дълги книги и може би заради това имам само една завършена… Писането на разкази позволява да реализираш красиво и стегнато по-компактни идеи преди да те е напуснало вдъхновението. Чувствам наградата специална и в емоционално отношение, тъй като тя се дава във Варна, а дядо ми беше родом от там. Той беше журналист и писател, вероятно от него съм го наследила, и сигурно би се гордял.

Радио Варна присъди и специално отличие за разказа „Спасител по заместване” на Елена Павлова. Писателката получи грамота и плакет, а текстът ѝ ще бъде публикуван в сайта на медията и ще бъде представен в предаването за литература „Морска гара”. Елена Павлова коментира посланието на наградения разказ:

Спасявайки другите, може да спасим и себе си. Да получиш и предадеш добро, това е възможно, аз съм оптимист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *