Мария Донева

Мария Донева е родена в Стара Загора. Учила е Българска филология в Софийския университет и после е живяла още няколко години в столицата. Автор е на 13 книги със стихотворения и разказва още за себе си:

„Гледах си детето, продавах електроуреди, работих малко в една книжарница, бях в администрацията на едно частно училище. Замествала съм колеги за по месец-два в различни училища. Преподавах 1 година в частната школа за подготовка на кандидат-гимназисти „Свети Наум“ (известна още като школа „Иванови“). Бях учителка по Български език и литература две пълни учебни години в ПГЕА „Киров“.

Върнах се в Стара Загора и досега съм тук. Работих в местната телевизия, в едно литературно списание, поставях пиеси в психиатрията в Раднево, от 8 години съм драматург на ДТ „Гео Милев“. Водя младежки литературен клуб „Без заглавие“. Работя и в психодиспансера, поставям една пиеска с пациентите там. Пиша текстове за песни, любим проект ми е „Джазът пее на български“. Старателно пиша в блога си. Синът ми е на 22 години, той е студент и учи архитектура.“

Темата на Мария Донева:

  • Ужасът и красотата в септемврийската поезия.
  • Лицата на дъжда в стихове на Гео Милев, Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Атанас Далчев, Александър Вутимски.
  • Как се обиква книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *