От „Илиада“ до анимета – трансформацията в едно софийско училище

Една малка библиотека в класна стая на 90-то училище в столичния квартал „Люлин” стимулира учениците да четат повече и да обсъждат книгите помежду си. Програмата „Писател назаем“ посети училището на 22 септември 2017, когато Александър Шпатов разговаря с ученици на тема „Книги срещу филми“.

От началото на тази учебна година учениците от 11 A клас в 90-то средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“ си имат библиотека – в тяхната класна стая и с техните книги. Идеята им хрумва миналата година, когато заедно с учителката си по български език и литература Ваня Иванова обсъждат как да направят учебната си стая още по-привлекателна. Трансформацията на мястото, в което учениците прекарват по няколко часа всеки ден, започва още преди това –  когато с доброволния труд на графити артистите Жельо и Георги (известни в средите като Arsek & Erase) и подкрепата на ученици, родители, приятели, учители и директора – Емилия Иванова, класната стая светва с изрисувани по стените графити – изцяло по желание на учениците. За да бъде мястото още по-уютно, а и за да се стимулира четенето сред младите хора, се ражда инициативата за събиране на нови книги от най-различни жанрове, които да бъдат на лесно разположение.

„Исках да им осигуря достъп до различни възможности, които да са близо до тях“, казва Ваня Иванова, която е учител от програмата на Фондация „Заедно в час” и преподава за втора година в 90-то СУ. Преди няколко месеца тя разказва във Facebook профила си за инициативата и много нейни приятели даряват книги. От началото на учебната година учители и ученици също се включват със своя литература и библиотеката се изпълва – с романи, енциклопедии, книги на чужди езици, речници… Някои от изданията дори пристигат с кратки послания от предишните им собственици към учениците. И се озовават на една ръка разстояние – книги се взимат и връщат през междучасията, преди и след часовете, а младежите припознават библиотеката като своя.

„Учениците четат според интересите си – в момента най-търсени жанрове са фантастика и анимета”, споделя още Ваня. За нея е важно четенето да спомогне учениците да се чувстват добре, да ги научава на нови неща и да разширява мирогледа им, а не да се разбира от тях като задължение. Тя се стреми да разнообразява и часовете си по литература с иновативни методи, които да са по-близки до учениците. Сред любимите им занимания е да сравняват литературни произведения с техните филмови екранизации. В този формат например обсъждат „Илиада“ и „Дон Кихот“.

Освен за стимулиране на четенето, малката библиотека в класната стая на 11 А клас помага и за споделянето между учениците. Мотото ѝ е „Вземи, прочети, върни, сподели” – всеки, който има желание, връща прочетените книги с листче с обратна връзка за това дали я препоръчва или защо не му е допаднала, по което следващият четящ може да се ориентира. От началото на учебната година в класа се водят и все повече дискусии за литература, а с тях  Ваня стимулира учениците си да излагат своята гледна точка, дори и тя  да не съвпада с тази на съучениците или учителя им. Говори с тях за това, че всеки може да има различни предпочитания и в това няма нищо лошо. И че всеки има какво да научи от другите, както самата Ваня се е научила от своите ученици да чете… анимета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *