10 препоръки за извънкласно четене от Илиян Любомиров

Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Израства и получава средното си образование в немска гимназия в столицата, а след това заминава за Берлин, за да следва политология.

През 2012 г. създава литературния проект „Letters of flesh” и започва да подписва своите текстове под псевдонима Августин Господинов. През 2014 г. печели първи награди на фестивалите София: Поетики и Alter Native в Пловдив. През 2015 г. става лауреат на 43-тото издание на фестивала за дебютна литература „Южна пролет” в град Хасково с поетичната си книга „Нощта е действие”. За нея получава и номинации за най-престижната поетична награда в България „Иван Николов”, както и за наградата на Литературен клуб „Перото” за развитие на литературния контекст в България.

Негови стихотворения са публикувани в Литературен вестник, Открита литература, списание Страница, Liternet, Кlaxon Press Journal, списание Море и други, както и в редица списания за литература във Великобритания, сред които Rаceme magazine и Modern Poetry in Translation. Превеждан и издаван на английски, немски, испански, френски, иврит. През 2016 г. съвместно с Ирена Иванова, Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов създава Творческа Академия „Валери Петров” и бива номиниран за Будител на годината.

Лятото на 2017 г. Илиян посвещава на мобилната книжарница „Думи на 4 гуми“, с която обикаля страната, за да популяризира съвременната българска литература.

Ето какво препоръчва на гимназистите за четене в свободното им време…

 

От български автори:

  1. „Балада за Георг Хених“ на Виктор Пасков, защото е най-силната българска книга от последните 30 години.
  2. „18% сиво“ на Захари Карабашлиев, защото пътуването, откриването и обичането са вечни теми, които в тази книга намират своя увлекателен прочит.
  3. „Камбаната“ на Недялко Славов, защото говори за случващото се в съвременна България тет-а-тет без да бъде нравоучителна.
  4. „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров, защото не трябва да забравяме ужаса на войната, но и силата на огромната любов.
  5. „Захвърлен в природата“ на Милен Русков, защото въображението е по-силно от знанието.

 

От чуждестранни автори:

  1. „Жени“ на Чарлз Буковски, защото е най-вълнуващият път към поезията му, а тя трябва да бъде прочетена, докато си тинейджър.
  2. „Изворът“ на Айн Ранд, защото има силата да дава сила.
  3. „Пролетни игри в есенните градини“ на Юрий Вининчук, защото животът е прекрасен и има смисъл.
  4. „Годината на дивия заек“ на Арто Паасалина, защото трябва да се загубиш, за да намериш същината си.
  5. „9,99“ от Фредерик Бегбеде (както и другите му книги), защото написаното от него те провокира да го обориш в живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *