10 препоръки за извънкласно четене от Диана Петрова

Диана Петрова е автор на три книги с детски приказки и три романа, като във всичките си произведения тя съчетава психотерапевтичния подход с художествения. Книгите й за деца, с които става най-чест гост в училища из страната, са „Мъдри приказки“ с две издания, „Двойната планета“ и „Приказки за цялото семейство“. Романите са „Ана“, „Синестезия“ и „Лилит“, като откъси от „Синестезия“ са публикувани и в три международни списания.

Диана има вече две проведени срещи в кампанията „Писател назаем“ и подготвя следващите си пътувания из страната. В тази статия тя споделя препоръките си за ивънкласни четива, към които гимназистите могат да посегнат.

 

Български автори

„Преди да се родя и след смъртта ми“, Ивайло Петров

Тази книга ще те разсмее с цяло гърло, а ако не го направи, ще те научи да иронизираш, да не приемаш живота си толкова насериозно и да цениш важните неща в него.

 

„Тютюн“, Димитър Димов

Тази книга ще ти покаже какво може да се случи, ако амбициите у теб вземат връх над човешките отношения. Това е произведение за цената на богатството. То ще ти посочи с точност до милиметър с какво ще трябва да се простиш завинаги, ако си избрал да имаш много пари, вместо много от всичко останало.

„Железният светилник“, Димитър Талев

Тази книга ще ти покаже основните модели на поведение в психиката на жената и в психиката на мъжа. Те съществуват от най-дълбока древност и макар да взимат нови външни форми, в основата си те са същите като по-старите си копия. Всеки модел на поведение е изведен в отделен герой. Ще можеш да провериш какво би се случило, ако отдадеш повече време на някой от тези типове поведение, като просто проследиш съдбата на героите през четирилогията.

„Разкази“, Йордан Йовков

Тази книга ще създаде вкус у теб към красивото. След нея ти никога повече няма да се чудиш кое е красиво и кое не е.

 

„Най-синьото вълшебство“, Петя Дубарова

Първоначално тази книга ще те накара да се чувстваш безсилен и бездарен човек. Ще осъзнаеш, че Петя Дубарова е гений, който няма равен в световен мащаб. При втори прочит ти ще можеш да погледнеш на света по съвсем различен начин – като място, където се случват не само войни, разочорования и ужаси, а като място, отредено за най-фините копнежи на човешкото сърце.

 

Чуждестранни автори:

„На изток от рая“, Джон Стайнбек

Това е книга, която разказва за истинския лик на Америка, а покрай това за истинския лик на човешката душа. Тази книга ще те научи да бъдеш искрен със себе си, особено когато у теб често властва един хитрец на дребно. Познаваш го. Той намира оправдание за всичко неприемливо, което прави, и още не знае, че да си искрен със себе си е едно от най-големите богатства в човешкия живот.

„Ана Каренина“, Лев Толстой

Тази класическа любовна история ще възпита у теб истински вкус към любовните отношения, ще ти разкаже какви са те в действителност, а не какви биха могли да бъдат във фантазиите ти. По-важното обаче е, че книгата ще те предпази – от самоубийство поради любов, от опасността да загубиш себе си, докато шестваш в балните си дрехи с безбройните си любовници. Тази творба ще те натъжи качествено, но след прочита й, ти никога няма да позволиш на една любов да те съсипе.

 

„Автобиографията на К.Г. Юнг“, Аниела Яфе

От тази книга ще узнаеш за изключителните събития в живота на един от най-важните психолози на планетата. Тя ще ти помогне да събереш смелост и да поемеш по път, който сърцето ти жадува, но никой не одобрява. Или ще ти помогне да разбереш с какво искаш да се занимаваш, ако все още не си го направил. Книгата ще те научи да се самонаблюдаваш и да извличаш познанието от себе си, а не от външния свят, който често ще те съветва неправилно.

 

„Диалозите на Платон“

С помощта на тази книга ще овладееш умението да защитаваш мненията си. Тя ще те научи как да убеждаваш другите, като ти покаже нагледно, че можеш да ги убедиш и в една теория, и в нейната противоположност. Книгата е безценен дар за всички, които искат да спечелят пари, власт, връзки и в крайна сметка да получат онова, което искат – всичко с помощта на ораторското изкуство.

 

Престъпление и наказание“, Фьодор Достоевски

Тази книга ще ти покаже, че човекът никога не е едноизмерен. Ще разбереш, че носиш в себе си както най-големия благодетел, така и най-големия престъпник. Тя ще те научи да внимаваш много на какво у себе си даваш малко повече власт. След прочита й е възможно да разбираш враговете си и което е малко плашещо, да разбираш всички.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *