Срещи на Марин Трошанов и Десислава Николова с ученици поставиха началото на „Писател назаем“

Срещи с ученици на автора на поредицата „Ламя ЕООД“ Марин Трошанов и носителката на наградата „Южна пролет“ в категория „Проза“ за 2017 г. Десислава Николова поставиха началото на активния етап на „Писател назаем“.

Програмата, която бе обявена на връчването на Национална награда „Христо Г. Данов“ през юни, е инициирана от екипа на сайта „Аз чета“ и се реализира с подкрепата на ПроКредит Банк (България) ЕАД и Indeavr. От началото на записванията на 15 септември до този момент са получени близо 100 покани към участващите писатели от училища в цялата страна.

Във вторник Марин Трошанов влезе в час по литература в Първа частна математическа гимназия в София, където с деветокласници обсъждаха връзката между книгите и професионалната реализация. Разговорът включваше обсъждане на книги на Стивън Кинг, Оскар Уайлд и комиксови поредици, а сред засегнатите теми бяха и лидерството, мотивацията и нуждата от добро образование.

„За да се развия в професионално отношение, винаги ми е помагало това, което правя всяка вечер след работа – да чета и да пиша. А лидерството е елементът, който свързва четенто и професионалното развитие – истинският лидер трябва да може да разказва истории“, каза той. Темата на Трошанов е една от най-често заявяваните от учителите и днес следобед той гостува с нея в СУ „Св. Климент Охридски“ във Варна.

Ученици от пет класа посрещнаха в сряда следобед в СОУ “Васил Левски“ – Велинград авторката на „Алиса и петък вечер“ Десислава Николова за нейния открит урок на тема „Световната литература и многобройните войни от първата половина на ХХ век“.

Едночасовата лекция включваше акценти за антивоенната литература, феминизма, бийт поколението, зависимостите като тема на книгите от периода и др., като бе обърнато еднакво внимание на произведения и от българската, и от световната литература.

„Допреди двете войни личната драма на фона на военните действия обикновено е водеща в книгите, посветени на темата, докато постепенно погледът на писателите се измества към смисъла от войната изобщо“, посочи Николова.

В края на урока всички ученици получиха списък с романи от XX век, свързани с темата за войната. Сред препоръчаните от писателката автори са Вирджиния Улф, Димитър Димов, Ерих Мария Ремарк, Ърнест Хемингуей, Уилям Уортън, Джак Керуак, Халед Хосейни, Маркъс Зюсак и др.

Николова обърна специално внимание на учениците и към живота на Леда Милева и Дора Габе: „Потърсете информация и за двете и ще видите колко космополитни всъщност са били и колко много интересни факти за тях не се преподават в училище“.

Списъка с предстоящи срещи в рамките на програмата можете да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *