Вал Стоева: „Писател назаем“ ще покаже на учениците, че четенето си струва

Създателят на сайта „Аз чета“ Александър Кръстев и председателят на фондация „Детски книги“ Вал Стоева гостуваха тази събота в предаването „Медиите On Air“ по телевизия Bulgaria On Air, за да представят „Писател назаем“. Двете организации ще координират посещенията на авторите в училища в цялата страна в рамките на инициативата, а телевизията е медиен партньор на програмата.

„Когато един писател залага на словото, той трябва да прегърне и подобни инициативи, които наистина ще донесат книгите до читателите. Защото не е достатъчно да напишеш една книга, тя трябва да достигне до истинската си публика. И трябва да покажем, че четенето си струва – това е най-доброто послание, което един писател може да отправи към своите читатели“, каза Стоева.

Според нея срещите от програмата ще изненадат както организаторите и учителите, така и самите писатели, и все още не може да прогнозираме как ще протичат те. „Всяка от срещите ще бъде напълно различна, точно колкото различни са и децата в тази възрастова група“, убедена е Вал Стоева.

„Разчитам, че една среща в тази възраст с популярен автор, който идва при теб, в твоята класна стая, в твоя час по литература и ти обръща внимание, може буквално да обърне живота ти. Ние залагаме на факта, че тези автори не са просто добри писатели, а са успешни личности и добри примери за подражание със страхотни истори и житейски опит, който да споделят с учениците“, казва Александър Кръстев.

Създателят на „Аз чета“ е сигурен, че дискусиите в часовете по литература с участието на автори от програмата „Писател назаем“ ще протичат като разговори между възрастни за важните теми от живота.

Какво още споделиха Вал Стоева и Алекс Кръстев, вижте във видеото от гостуването при Доника Ризова в „Медиите On Air“:

Програмата „Писател назаем“ се реализира с финансовата подкрепа на ПроКредит Банк (България) ЕАД и Indeavr, както и с партньорството на фондация “Детски книги”, Международната награда на херцога на Единбург и Фондация “Глобални библиотеки – България”. Медийни партньори на инициативата са bTV, Terminal3.bg, Bulgaria On Air ТВ, MamaNinja.bg и Az-Deteto.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *